Guldet i den svenska skogen är något som ger kraft resten av året.

Erik och Hanna är svampnördar. Varje höst tar de sin bekväma Polar 620 och rullar iväg från Örebro. Ut i Bergslagens skogar. Och de kollar noga så att de inte är förföljda. För dem är guldet i den svenska skogen något som ger kraft resten av året.

Vi befinner oss i ett radhusområde i ut-kanten av Örebro. Här bor Hanna och Erik och bakom deras bil hänger en Polar 620 Customized, anpassad till just deras behov.

Vagnen har 170 liters kyl och en extra, utdrag-bar bordsskiva. Skivan är perfekt när de ska borsta, rensa och skära svampen.

– Det är oftast kantareller, och vi brukar torka dem på 40° C i ugnen.

När det vankas middag, så är det ofta husvagnens ugn som står i centrum. Erik och Hanna njuter av svampen året runt. Kantarelltoast är en ofta förekommande förrätt, men den gyllene svampen används också för alla typer av såser, särskilt till vilt.

– Vi gillar kantarellsallad också. Folk tror ju inte att det är gott, men kantarellen ger både tuggmotstånd och en bra och stadig bas med starka smaknoter i en sallad.

På frågan var deras kantarellställen ligger reagerar de mycket starkt.

– Det berättar vi aldrig, inte för dig eller någon annan. Inte ens släkten vet var våra guldgömmor ligger! Vi håller noga koll så att ingen följer efter oss till något av våra svampställen. Det är inte bara av egoism, det här är ju lite av en sport och i vår ålder passar den perfekt – den bygger på kunskap och rutin. Det har hittills aldrig hänt att någon annan hunnit före, så vi hoppas att vi har dem för oss själva, skrockar Erik.

Hur kom det sig att det blev husvagn?

– Jag kommer ju norrifrån, berättar Hanna. Och jag är uppväxt med husvagn. Har manen gång lärt sig uppskatta den där speciella friheten, då söker man alltid efter den igen.Det finns inget som slår att komma hem till vagnen efter en lång dag i skogen och sjunka ner i den mjuka soffan, njuta av en kopp te och en film. Efter det somnar man lätt, skrattar hon.

Skriv in ett sökort och tryck Enter för att söka