– För oss är tävlandet ett sätt att leva.

Familjen Ivarsson använder sin Polar 730 på ett lite speciellt sätt. Här finns utdragbar skidförvaring och pjäxtork. Här finns även förvaringsutrymmen för hjälmar, ryggskydd och annan utrustning. Det behövs om alla grejer och hela familjen ska få plats.

– Jesper är femma i en av de stora slalomcuperna just nu, och det är tävlingar varannan helg. Vi ställer alltid vagnen nära tävlingsbacken. Då kan man själv gå ut och undersöka underlaget och temperaturen. För oss är det perfekt, vi får bättre kontroll än konkurrenterna, säger pappa Bertil.

Jesper är 14 år och har alltså slalom som största intresse. Han åker både storslalom och super-G. Drömmen är förstås landslaget, och då är antalet skidtimmar extremt viktigt. Den som står mest på skidor brukar till sist vinna.

– Sedan vi skaffade husvagnen har jag dubblerat skidtimmarna. I fjol blev det nästan 1000 timmar på skidor. Det är bra, men sammanlagt måste man ju upp till de där magiska 10000 timmarna för att bli riktigt bra, skojar han.

Husvagnen är som ett skräddarsytt tävlingshem. Den utdragbara skidboxen är inklädd med gummi, som man lagt in själv för att skona skidornas stålkanter. Där ligger även ett specialbyggt vallningsbord. TV:n sitter på ett väggfäste och är kopplad till en hårddisk, där familjen lagrar högupplösta filmer från varje träning och tävling. På kvällarna analyserar man tekniska detaljer och tiderna över olika delar av banan. Var gick det snabbt? Hur uppstod misstagen? Vad kan göras bättre?

– Vi behöver ofta följa tävlingar på andra orter i realtid, så internetuppkopplingen måste vara perfekt. Dessutom gör Jesper läxorna via appstyrd läxhjälp, och ofta via videouppkoppling med lärarna på högstadieskolan i Stockholm. Det mesta går ju att lösa idag med en bra uppkoppling. Inne i vagnen finns förstås en sko- och pjäxtork, så varje pass startas med torra, varma fötter. Ett måste för att undvika förkylningar – varje vintersportares skräck.

När vi lämnar Bertil och Jesper kommer mamma Anne-Marie gåendes i slalompjäxorna. Nu blir det gemensam analys av taktiken inför morgondagen. För imorgon gäller det. Då är det en ny tävling och Jesper har en bronsplats från i fjol att försvara.

Skriv in ett sökort och tryck Enter för att söka