– Det svenska vårfisket är magiskt. Bara vi och massor av fisk!

Jörgen Emanuelsson är medlem i ”1995 års män” – en kompisgrupp som bildades på KTH och som varje år har en gemensam fiskevecka i en Polar 560. Här finns kyl/frys på 170/31 l, extra stor vattentank och speciallister för att hänga fiskedrag på.

Jörgens största intresse just nu är utan tvekan flugfisket i Ljusnan. Varje vår åker kompisgänget från KTH upp till en särskilt bra krök av Ljusnan. Med sig har de egenknutna flugor, vilket är en konst i sig.
– Vi har varit på kurs i England för att lära oss knyta flugor, det är en mycket speciell teknik. Även kläderna är lite annorlunda jämfört med traditionellt fiske med haspelrulle.

Som ingenjör gillar Jörgen innovationer. Därför har han uppfunnit och byggt ett eget listsystem där alla flugorna hängs upp, exponeras och blir lätta att välja mellan

Vi följer kompisarna långt ut i älven. De placerar ut sig strategiskt, uppströms och nedströms, och på lagom avstånd från varandra, vadandes och balanserandes på större stenar. Sedan gäller det att göra ett snyggt kast – ut med reven och raden av egenknutna flugor i olika färger.

Det har gått bra för kompisgänget under veckan. I princip äter man egenfångad fisk varje dag, och det är riktiga delikatesser: röding, öring och lax till största delen. Husvagnen äger man ihop. Den står parkerad strax utanför Hede, så när det är fiskedags kan vem som helst av dem komma upp med bil, haka på vagnen och åka vidare upp i fjällvärlden.

I kökslådorna finns elektroniska termometrar för att underlätta att temperaturen blir exakt den rätta.

– Det vanligaste sättet att förstöra fisk är att överkoka den, berättar Jörgen. Man måste alltid tillreda fisken ”au point”, alltså exakt när köttet börjar falla isär – inte en minut längre, för då blir maten torr och tråkig.

Gänget föredrar kokt färskpotatis, men har också en såsexpert bland sig. Kalle jobbar som saucier på en känd restaurang, så det är oftast han som får förgylla och lyfta fram de olika fiskarnas smaker med sina unika såskunskaper. Har han några hemliga tips?

– Lakrits och ingefära låter kanske som en konstig mix, men till öring är det magiskt. Prova! hälsar han.

Skriv in ett sökort och tryck Enter för att söka